GIRONANOTICIES.COM - Logo

El digital de Tarragona!

24/08/2019

::


Tarragona


12 escoles de la província de Tarragona participen en el programa Premsa a les escoles

Tarragona  -  08/03/2019  - 

La postveritat i les “fakenews” protagonitzen la desena edició d’aquest programa impulsat pel Col·legi de Periodistes i “la Caixa”

Aquest mes de març comença la desena edició del programa “La Premsa a les Escoles” que arribarà a més de 3.600 alumnes d’ensenyament secundari d’un total 75 centres de tota Catalunya amb un repartiment proporcional arreu del territori. Així, a la província de Barcelona hi participen 35 centres, a Tarragona, Lleida i Girona 10; i a les Terres de l'Ebre i la Catalunya Central, 5 respectivament.

Durant més de quatre setmanes, diferents col·legiats/des de cada demarcació es desplaçaran a cadascun dels centres escolars que han sol·licitat participar en el programa. Aquests periodistes que participen en el projecte tenen una àmplia trajectòria professional en els principals mitjans de comunicació del país, que els hi permet explicar en primera persona la seva experiència i el seu coneixement sobre l’ofici, transmetre la funció social i la importància que tenen els mitjans de comunicació avui dia. Es fan servir exemples i casos pràctics amb diferents materials en tot tipus de suport, audiovisual, premsa i digital.

 

Centres educatiu de la província de Tarragona

Municipi del centre

Periodista

INS Tarragona

Tarragona

Jaume Vich

INS Joan Amigó

L'Espluga de Francolí

Josep. M. Girona

INS Penedès

Vilafranca del Penedès

Joan M. Vergel

INS Mare De Déu De La Serra

Montblanc

Josep. M. Girona

INS Roda De Berà

Roda de Berà

Joan M. Vergel

INS Joan Segura

Santa Coloma de Queralt

Jaume Vich

INS Roseta Mauri

Reus

Josep. M. Girona

INS Ernest Lluch

Cunit

Josep. M. Girona

INS Martí Franquès

Tarragona

Joan M. Vergel

INS Marta Mata

Salou

Joan M. Vergel

INS Baix Camp*

Reus

Jaume Vich

INS El Foix

Santa Margarida i els Monjos

Jaume Vich

 

10 anys apropant-nos a les escoles

Tot just ara fa una dècada que, davant l'evidència que la lectura de diaris cada cop era un hàbit més exòtic entre els joves, el Col·legi de Periodistes i “la Caixa” van posar en marxa el programa com a iniciativa que pretenia inocular als nois i noies l'amor pel paper. Moltes coses han canviat en només 10 anys, menys l’interès del Col·legi de Periodistes de Catalunya en continuar prenent el pols dels alumnes i conèixer “la dieta mediàtica” dels joves, saber quins canals o mitjans utilitzen per informar-se, i oferir-los les eines necessàries per a construir una societat crítica i ben informada.

En el decurs d’aquests anys, i especialment els últims, s’ha observat el protagonisme de les xarxes socials com a principal canal de comunicació a través del qual s’informen els alumnes. Una situació que els exposa a la “infoxicació” o saturació informativa, però sobretot a les “fake news” i la postveritat, amb tot el què socialment comporta. D’aquí que se’ls hi expliqui les diferències que hi ha entre canals d’informació i mitjans de comunicació i les garanties i beneficis que aporta el periodisme que abraça el codi deontològic, rigorós, contrastat i plural.

Durant les xerrades, també en alguns casos s’inclou una part d’exercici pràctic i de tallers, com l’anàlisi de la premsa del dia, l’elaboració d’una peça informativa o una roda de premsa amb la participació dels alumnes.

Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària “la Caixa”, afirma que “el bon periodisme, rigorós, contrastat i plural és la millor garantia de llibertat. I la seva essència no ha canviat. És sempre la mateixa, independentment del canal informatiu i de l’evolució dels temps. Creiem que en un context en el que la sobreinformació sovint genera desinformació, mantenir aquesta essència i compartir-la amb els nostres joves de la mà de professionals, és una eina poderosa per a la construcció d’un futur millor”.

Per la seva banda, Neus Bonet, degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, destaca d’aquests programa que compleix la seva desena edició que “és una de les col·laboracions més fructíferes i enriquidores i de les quals em sento orgullosa. Participar amb “la Caixa” en aquest projecte ha contribuït a formar alumnes més crítics i millor informats, promoure els valors que perseguim els periodistes i ha beneficiat als col·legiats i col·legiades”

Valoració de la iniciativa

EduCaixa, el programa educatiu de "la Caixa", i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, comparteixen un objectiu comú: fomentar la reflexió sobre l’actualitat informativa, promoure el respecte al pluralisme i crear consciència del paper que exerceixen els mitjans de comunicació en una societat democràtica, lliure i plural. La iniciativa, a més, constitueix, avui més que mai, un recurs imprescindible de cara a entendre una realitat complexa i en constant canvi.

 

Els centres participants de totes les edicions valoren molt positivament la iniciativa, i els seus responsables creuen que l’activitat permet als seus alumnes tenir una millor comprensió de dels mitjans i de la seva importància social.

 

 


Font: GIRONANOTICIES.COM

Whatsapp Imprimir


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya